headerphoto

Istoric reciclare

istoricreciclare

Reciclarea este procesul de refolosire a diferite tipuri de resturi cu scopul prevenirii pierderii materialelor potential utile si reducerii consumului de energie care ar fi necesar pentru prelucrarea acestor materiale in stare bruta.
Sub aceasta forma, reciclarea s-a gasit intotdeauna in natura, in ciclul transformarii care nu permite pierderea resurselor importante.
In cadrul societatii umane, exista informatii privind procesul de reciclare din cele mai vechi timpuri. Deoarece resursele erau mai greu de exploatat, deseurile ramase nerefolosite erau mult mai putine decat in prezent. Astfel, se reciclau nu doar deseuri de metale pretioase sau bronz, ci si resturi lemnoase si textile.
Industrializarea a adus cu ea din pacate neglijenta si ideea gresita ca resursele planetei noastre sunt inepuizabile, mentalitatea incepand sa se schimbe abia in perioada celor doua Razboaie Mondiale. In special in cel de-al doilea Razboi Mondial guvernele au investit in campanii de informare a opiniei publice in privinta necesitatii reciclarii metalelor. Finalizarea razboaielor nu a insemnat incetarea demersurilor de refolosire a deseurilor, ci tocmai intensificarea acestora in tarile care observasera beneficiile.
Anii '70 si criza energiei au marcat o readucere in prim plan a problemelor planetei noastre si o preocupare constanta pentru resursele epuizabile.
casuteverzi
Treptat, numeroase tari au demarat campanii de reciclare a resturilor metalice, de hartie sau carton, textile si mai tarziu produse plastice, implementand un sistem de recompensare a celor preocupati de ecologie si de sanctionare a risipitorilor. In prezent guvernele sunt implicate tot mai mult in numeroase proiecte de economisire a energiei, apei si de gestionare a resturilor de materiale periculoase.

Sprijina si tu reciclarea!

puzzle

Pentru a avea un comporta ment eco-res ponsabil trebuie ca la nivel de individ si de grup, sa ne schimbam mentalitatile si obiceiurile.Trebuie sa fim constienti ca in fiecare zi de munca sau de vacanta avem ocazia sa reducem impactul negativ asupra mediului, generat de activitatile noastre.

Gandeste-te inainte de a arunca lucrurile care nu-ti mai trebuie!

1. Nu arunca nimic la intimplare , chiar daca nu gasesti imediat un cos de gunoi tot ramane de datoria ta sa ai grija unde arunci;

2. Ajuta-ti familia sa sorteze pe categorii gunoiul produs;

3. Respecta indicatiile de pe containerele de colectare selectiva si nu amesteca materiale diferite;

4. Turteste recipientii inainte de a-i introduce in container pentru a mari cantitatea de deseuri colectate si transportate ;

5. Cumpara de preferinta produse ambalate sumar .

Atunci cand va hotarati sa reciclati materiale, luati mai intai legatura cu centrul nostru de reciclare si informati-va care sunt cerintele de transport si manipulare. Respectati regurile de reciclare!