Istoria reciclării

Istoria reciclării

Reciclarea este un proces care are în vedere două aspecte extrem de importante. Unul dintre acesta este de natură economică și presupune colectarea și folosirea unei cantități cât mai mari din materiile prime uzate, rămase sau rezultate din diverse activități industriale. Cel de-al doilea este de natură ecologică și privește protejarea mediului înconjurător, având un impact major asupra calității vieții locuitorilor actuali și viitori.

Promovată și susținută prin numeroase congrese internaționale și campanii media, reciclarea este un demers care ar trebui să ne preocupe pe toți. Deși conceptul nu este nou, ideea de a conserva natura și de a reutiliza materiale este cu siguranță un aspect care a interesat umanitatea încă din cele mai vechi timpuri.

Pentru informare, trecem mai jos în revistă câteva momente cheie legate de reciclare și de evoluția sa:

La fel de utile sunt intervențiile de:

  • Secolul al IV-lea î.Hr. apar primele mărturii despre deșeuri menajere
    Într-o lucrare a lui Platon se vorbește de deșeuri menajere, cum ar fi uneltele și ceramica spartă, cenușa etc. Există mărturii că în perioade mai grele, când nu se puteau procura resurse noi, se recurgea la recuperare și reciclare.
  • 1031 - în Japonia este menționat pentru prima oară un centru de reciclare a hartiei
    În perioada Heian a declinului curții imperiale, producția de hârtie a ieșit de sub controlul statului. Astfel au apărut particulari care au construit fabrici de hârtie, preluând muncitorii care lucraseră anterior pentru împărat. Pentru că producția și transportul erau costisitoare, pentru a evita risipa și a crește productivitatea, s-a recurs la colectarea și reutilizarea de deșeuri de hârtie.
  • 1690 – în Philadelphia, Statele Unite ale Americii apare prima moara de hârtie reciclată
    William Rittenhouse, de origine germană, construiește prima fabrica de hârtie reciclată din America. El folosește țesături vechi, cârpe și lenjerie de bumbac recuperate pentru a produce hârtie folosită pentru tipărire. Moara a funcționat până în 1800.
  • 1776 – la New York este consemnată prima formă de reciclare și transformare a metalului
    Pentru a susține războiul pentru independența americanilor față de britanici, o statuie a regelui George al III-lea a fost dărâmată, topită și transformată în gloanțe. Procesul este consemnat în Declarația de Independență. Din statuie au fost obținute 42.088 de gloanțe.
  • 1813 – în Batley, West Yorkshire, Anglia este creata prima fabrica de lână reciclată
    Benjamin Law a inventat un proces de creare de fire din lana reciclată. În 1860, Batley producea peste 7.000 de tone de materiale de lână de acest tip, pe an.
  • 1897 – la New York se înființează primul centru de recuperare materiale reciclabile
    Ca urmare a unui decret de reciclare adresat locuitorilor orașului, a fost creata și prima instalație de recuperare a materialelor. Aceasta tehnologie a permis sortarea și separarea materialelor aruncate pe diferite categorii, cum ar fi: metale, hârtie, țesături și altele. Colectarea avea ca scop refolosirea produselor.
  • 1904 la Chicago se deschide prima fabrica de reciclare cutii din aluminiu
    Producția de aluminiu pe scară largă a început în Statele Unite în 1886. Pentru că era nevoie mereu de materie primă, acest lucru a dus rapid la primele fabrici de reciclare a cutiilor de aluminiu, dintre care prima a funcționat în Illinois, Chicago.
  • Reciclarea în timpul celor doua războaie mondiale
    Datorită situației, era nevoie de reciclarea și refolosirea cât mai eficientă a resurselor. O data cu scăderea producției, datorită restrângerii activității și trimiterii forței de munca pe front, în toate statele europene și americane a fost cerut ajutorul populației pentru a se recupera cât mai multe materii prime, precum metal, hârtie, cârpe, cauciuc, grăsimi, ca o chestiune de patriotism. Au circulat numeroase mesaje și sloganuri , cum ar fi cel de genul "Reciclați pentru victorie!"
  • 1970 – în Statele Unite ale Americii apare sigla "Mobius Loop"de reciclare, folosită și astăzi
    Container Corporation of America a organizat un concurs pentru a găsi un nou simbol pentru hârtia reciclată. Concursul a fost câștigat de Gary Anderson, un student la inginerie de 23 de ani, care a creat un logo simplu, bazat pe săgeți arcuite una în jurul celeilalte, simbol folosit și în prezent.
  • 1977 – în Barnsley, South Yorkshire, Marea Britanie apare primul depozit sau banca de reciclare sticlă
    Acest prim depozit a dat startul deschiderii la nivel național a băncilor de sticle, locuri speciale unde publicul putea lăsa pentru reciclare sticle goale și borcane.
  • 1983 – Canada, apare primul sistemul de reciclare prin containere speciale albastre
    În Ontario a fost introdus primul sistem de reciclare sub forma unei cutii albastre, ca o modalitate de sortare și colectare eficientă a deșeurilor menajere. Sistemul a permis ca publicul să recicleze mult mai simplu, pe categorii, plastic, hârtie, sticlă, aluminiu, oțel și alte materiale reciclabile. Sistemul a fost adoptat ulterior pe tot glob, fiind în utilizat și în prezent.
  • 1991 – Elveția, apare primul program de reciclare echipamente electronice
    În acest an s-au pus bazele sistemului de reciclare Swico, prin care deșeurile de articole electronice sunt colectate și reciclate gratuit pentru consumatori. Sistemul a început cu frigidere vechi, dar apoi s-a extins, incluzând toate deșeurile și echipamentele electronice.
  • 2003 – în UE apare directiva DEEE
    Uniunea Europeană a stabilit directiva privind deșeurile din echipamente electrice și electronice , cunoscută sub numele DEEE. Aceasta a reglementat obiectivele de îmbunătățire a ratelor de reciclare electronică pentru toți membrii uniunii.
  • 2003 – în Anglia apare prima lege privind reciclarea deșeurilor menajere
    Odată cu introducerea acestei legislații privind reciclarea, autoritățile locale din Anglia au fost obligate să furnizeze fiecărei gospodării posibilitatea de a colecta materialele reciclabile, pe cel puțin două categorii.
  • 2006 - Dell dezvoltă și implementează primul programul gratuit de reciclare
    Producătorul american de computere Dell devine prima companie care oferă reciclare gratuită pentru produsele sale, asumându-și responsabilității pentru valorificare și eliminarea acestora. Ulterior și alți producători, inclusiv Sony și Apple, au făcut același lucru.
  • 2015 – Anglia introduce pentru prima oară taxa pentru punga de plastic de unică folosință
    În încercarea de a reduce utilizarea pungilor de plastic, a fost introdusă o taxă de cinci pence în toate magazinele din Anglia.
  • 2015 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit 17 obiective de dezvoltare durabilă
    Printre cele mai importante obiective menționăm: dezvoltarea de noi tehnologii sustenabile, folosirea de mai multă energie regenerabilă, consumul și producția responsabilă și reducerea substanțială a producerii deșeurilor până în 2030. A fost indicată și rata națională de reciclare.

De atunci și până astăzi, legislația specifică și reglementările speciale au inclus tot mai multe categorii de deșeuri și materiale reciclabile, toate țările fiind obligate să crească în mod sistematic procentul de reciclare și recuperare.